Як цынк і вітамін C дапамагаюць знізіць рызыку прастудных захворванняў?

Імунная сістэма пастаянна працуе і стараецца пазбавіць арганізм ад біялагічных агрэсараў, такіх як вірусы, бактэрыі і іншыя патагенныя мікраарганізмы. У халодную пару года, калі мы ўсё часцей праводзім час у закрытых памяшканнях, імунная сістэма асабліва схільная рызыцы. Сухое цёплае паветра падсушвае нашы слізістыя абалонкі, у такім асяроддзі вірусы лёгка выжываюць. У гэты час года імунная сістэма мае патрэбу ў асаблівай падтрымцы. Даведайцеся, як цынк і вітамін C ўмацоўваюць імунную сістэму (асабліва падчас сезона "прастудных" захворванняў)!

АГЛЯД ТЭМЫ

Як своечасова паменшыць рызыку прастуды

Рызыка прастуднага захворвання прысутнічае заўсёды. Рынавірусы, якія з'яўляюцца самымі частымі ўзбуджальнікамі рэспіраторных вірусных інфекцый, хутка распаўсюджваюцца паветрана-кропельным шляхам. Вірусы хутка размножваюцца ў носе і горле (на гэта патрабуецца звычайна менш за суткі), а затым з'яўляюцца сімптомы прастуды (боль у горле, кашаль, насмарк), што спрыяе далейшаму распаўсюджванню віруса сярод людзей, якія знаходзяцца паблізу. Звычайна прастуда доўжыцца 7 дзён, у некаторых выпадках і да 14 дзён. Паколькі вірусаў, якія выклікаюць прастуду, даволі шмат і яны хутка размножваюцца і мутуюць, спецыяльнай прышчэпкі не існуе. У людзей з аслабленым імунітэтам прастуда можа прывесці да небяспечных ускладненняў (атыт, сінусіт, пнеўманія). У гэтым выпадку павінны быць прыняты эфектыўныя прафілактычныя меры для ўмацавання імуннай сістэмы і процідзеяння прастудзе!

Высокія дозы цынку скарачаюць працягласць і інтэнсіўнасць прастуды

Некалькі даследаванняў паказалі, што цынк можа быць паспяхова выкарыстаны для прафілактыкі і лячэння прастудных захворванняў. Колькасць прастудных захворванняў сярод падыспытных значна зменшылася. Акрамя таго, сімптомы прастуды ў падыспытных былі нашмат менш выяўлены і пацыенты здаравелі хутчэй. Аднак, каб атрымаць такі вынік, высокія дозы цынку варта прымаць адразу пасля з'яўлення першых сімптомаў прастуды і не пазней, чым праз 24 гадзіны пасля пачатку прастуды.

Эфект можна было назіраць толькі тады, калі падыспытныя прымалі дастаткова высокія дозы (больш за 75 мг) арганічных злучэнняў цынку. Менавіта арганічныя злучэнні цынку валодаюць высокай біядаступнасцью і з'яўляюцца пераважнымі таксама ў выпадку выяўлення доктарам сімптомаў дэфіцыту цынку.

Як цынк можа дапамагчы нам падчас прастуды

Цынк эфектыўны ў барацьбе з прастудай, так як ён прадухіляе прыліпанне вірусаў да клетак слізістай абалонкі носа, акрамя таго, спыняе рост і размнажэнне вірусаў. Нарэшце, цынк дапамагае палегчыць сімптомы прастуды, так як ён памяншае выкід гістаміна і простагландыну. Такім чынам, памяншаецца ацёк слізістай абалонкі носа, што палягчае насавое дыханне.

Вітамін C дапамагае знізіць верагоднасць прастуды

Збалансаваны ўзровень вітаміна C спрыяе здароваму функцыянаванню імуннай сістэмы. Як толькі вірусы дасягаюць слізістых абалонак, вітамін C актывуецца, індукуе ўтварэнне лейкацытаў, нейтралізуе свабодныя радыкалы і актывуе ўласныя антыаксіданты ў арганізме, такім чынам памяншаючы акісляльных стрэс. Калі ўсё ж прастуда развіваецца, узровень вітаміна C падае з-за павелічэння яго спажывання арганізмам. У гэтым выпадку мэтазгодна хутка прыняць вялікія дозы вітаміна C для таго, каб падтрымаць імунную сістэму.

Усяго два шклянкі свежавыціснутага апельсінавага соку ў дзень (1000-2000 мг вітаміна С) дапамогуць імунітэту. Як было даказана ў некаторых даследаваннях, збалансаваны ўзровень вітаміна C можа дапамагчы паменшыць працягласць прастуды і некалькі змякчыць сімптомы.

Зніжэнне рызыкі захворвання прастудай з дапамогай цынку і вітаміна C

Каб знізіць рызыку захворвання прастудай, мэтазгодна прафілактычна звяртаць увагу на ўзровень вітаміна С і цынку, і не толькі ў халодны перыяд года. Нямецкая асацыяцыя па харчаванню рэкамендуе здаровым дарослым штодня спажываць па крайняй меры 7 - 10 мг цынку і 95 - 110 мг вітаміна С. У адсутнасці хваробы і іншых станаў, звязаных з дэфіцытам вітамінаў, гэту колькасць арганізм можа атрымаць з ежай. Цынк, напрыклад, змяшчаецца ў сыры, насенні гарбуза, арахісе, аўсянцы; вітамін C - у свежай садавіне і гародніне, такіх як цытрусавыя, лук або перац, а таксама ў розных ягадах. Разам з іншымі биофакторами, цынк і вітамін C дапамагаюць нам падтрымліваць здаровую імунную сістэму і паменшыць рызыку прастудных захворванняў.

© 2019 Wörwag Pharma GmbH & Co. KG - Уся інфармацыя аб асабістым здароўі, размешчаная на сайце www.woerwagpharma.by, носіць выключна інфармацыйны характар і ніякім чынам не замяняе абследаванне і кансультацыю ўрача. Змест, прадстаўлены на сайце www.woerwagpharma.by, не можа і не павінен выкарыстоўвацца для пастаноўкі дыягназу і/або самастойнага прыёму лекаў. Звярніце таксама ўвагу на тое, што змест сайта абаронен аўтарскім правам.

Падрабязней